Nevenujeme mu veľkú pozornosť, ale kufor je základom cestovania – viete, na čo myslieť pri jeho výbere?

Blíži sa obdobie letných dovoleniek a väčšina z nás už má tú svoju naplánovanú. Okrem zajednávania ubytovania a dopravy nás čaká ešte jedna nie u každého obľúbená činnosť – balenie. Na to, aby prebehlo hladko, potrebujete predovšetkým dobrý kufor. Ak chcete cestovať komfortne, nemali by ste jeho výber podceniť.

Nevenujeme mu veľkú pozornosť, ale kufor je základom cestovania – viete, na čo myslieť pri jeho výbere?
(zdroj: unsplash.com)

Tašku na kolieskach nenosia len dôchodcovia

Malý kufor, dámske cestovné tašky, kufor na kolieskach, kufor do lietadla – dnes je ponuka cestovnej batožiny naozaj pestrá. Prvou otázkou, ktorú by ste si mali položiť pri výbere cestovného kufra je ako plánujete svoju batožinu využívať a na aký účel bude slúžiť. Na aktívnu dovolenku, počas ktorej budete veci často vybaľovať a zase naspäť ukladať, je lepšie zaobstarať si cestovnú tašku, z dôvodu lepšej manipulácie a skladnosti. Dnes si môžete vyberať z rôznych prevedení cestovných tašiek, a dokonca pre tých náročnejších sa nájde i cestovná taška na kolieskach. Aj dizajnovo nájdete určite vzor, ktorý sa vám bude páčiť.

Ak budete letieť

Na odpočinkovú dovolenku či opakované služobné cesty voľte praktický kufor na kolieskach. Na palubu lietadla je príručný kufor v podobe škrupinového prevedenia výbornou voľbou. Pre pohodlné cestovanie sú obľúbenou variantou kufre na štyroch kolieskach, predovšetkým preto, že manipulácia s takou batožinou je veľmi ľahká aj pri dlhých presunoch letiskovou halou. Pri výbere kufra by ste ešte mali zvážiť, akú veľkosť najviac využijete. Podobne, ako pri oblečení, existujú kufre veľkosti S, M, L a XL. Veľkosť S je prakticky veľkosťou príručnej batožiny do lietadla. Na kratšie cesty a pri cestovaní naľahko skvelá voľba. M-ko sa používa ako batožina na týždenný pobyt v nejakej destinácii v letnej sezóne, nosnosť má cca 20 kg. Veľkosť L oceníte počas zimy, hlavne, ak idete niekam na viac, než týždeň. Veľkosť XL sa odporúča na naozaj dlhé pobyty, ako ročné stáže v zahraničí a podobne.

Textilný alebo škrupinový?

Dôležitú úlohu pri voľbe vhodnej batožiny hrá aj materiál, z ktorého je cestovný kufor alebo taška vyrobená. Výrobcovia ponúkajú textilné a škrupinové kufre vyrobené z rôznych materiálov. Vyberať si však môžete i z kožených kufrov. Výhoda textilných kufrov napríklad spočíva v množstve vonkajších vreciek, kde môžete povkladať rôzne drobnosti. Sú síce lacnejšie, ale aj menej odolné, než tie škrupinové. Škrupinový kufor je ľahšie očistiteľný (obzvlášť, ak často behá po letiskovom páse) a je pevný a odolný voči mechanickému poškodeniu. Dôležitým prvkom je aj zámok, ktorý môže byť kovový, no pri luxusnejších značkách ide skôr o špeciálny kódový TSA zámok. Ten je vhodný predovšetkým pri cestách do USA či Veľkej Británie. Všímajte si aj kolieska – ak preferujete tichý chod, stavte na pogumované. Výhodou plastových koliesok je ich odolnosť. Pred vycestovaním nezabudnite okrem kufra a batožiny aj na cestovné poistenie, ktoré mnohí ľudia nechávajú na poslednú chvíľu, a tak sa často stáva, že ho napokon nemajú. Určite nájdete aj cestovné poistenia so zľavou, takže sa nemusíte báť, že by to bola vysoká položka vo vašom dovolenkovom zozname.