Koreniny patria k dôležitým a doslova nevyhnutným pomocníkom pri varení a pečení. Aj keď sa hovorí, že bez soli nič nemá chuť, rozmanitosť jedlu pridá predovšetkým korenie. Každá z o svetových kuchýň je typická používaním iných druhov korenín a sušených byliniek. Ktorá je tá najznámejšia?
Závan Francúzska
Ak nepatríte k milovníkom ázijskej či rôznych iných exotických kuchýň, môžete pokojne siahnuť po overenej a nie až tak exotickej zmesi korenia, ktorou je provensálska. Provensálske korenie alebo provensálske byliny sú zmesou aromatických sušených (niekedy aj čerstvých) byliniek, ktoré sa používajú ako korenina pri varení a pečení, prípadne do studených pokrmov. Názov tejto zmesi je, samozrejme, odvodený od francúzskej oblasti Provensalsko (Provence), v ktorej bylinky, ktoré sú súčasťou zmesi, naozaj hojne rastú. V provensálskej zmesi nájdete niekoľkých základných bylín, a to spravidla rozmarín, bazalku a tymián, ku ktorým sa niekedy pridáva aj oregano (alebo pamajorán), majoránka, estragón (palina dračia), saturejka či fenikel. Niekedy medzi provensálskymi bylinami nájdete aj šalviu či levanduľu.
Chutné, aj liečivé
Provensálske korenie má podobne, ako väčšina koreninových zmesí, výraznú vôňu aj chuť. Odporúča sa pridávať toto korenie až na konci tepelnej úpravy, aby sa chuť, aróma aj liečivé vlastnosti obsiahnutých byliniek zachovali. Provensálske korenie je veľmi obľúbené nielen vo francúzskej kuchyni, ale aj celkovo v stredomorskej, keďže obsahuje bylinky typické pre celú oblasť Stredomoria. Provensálskym korením môžete ochutiť grilované alebo pečené mäso (od kuracieho, jahňacieho, baranieho, králičieho až po ryby), dusenú a pečenú zeleninu (tou je napríklad ratatouille), zálievky na zeleninové šaláty, omáčky na cestoviny, pizzu, polievky aleb rôzne maslové, syrové či tvarohové nátierky.
Každá bylinka na niečo iné
Ako sme spomenuli vyššie, toto korenie je zmesou viacerých bylín, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie človeka. V prvom rade podporujú trávenie a vylučovanie tráviacich enzýmov, takže mnohé z nich tiež zmierňujú problém s nadúvaním a nafukovaním. Rozmarín má napríklad ešte dezinfekčné a antiseptické účinky, pôsobí močopudne a znižuje stres. Na druhej strane bazalka prečisťuje močové cesty, tlmí zápaly, pomáha pri nevoľnosti a pôsobí proti aftám. Tymian zasa pôsobí priaznivo na dýchacie cesty, tlmí kašeľ, pôsobí antioxidačne, dezinfikuje a podporuje zdravie obličiek. Oregano ľahčuje odkašliavanie, pomáha pri zápaloch pečene, zmierňuje žalúdočné kŕče a pôsobí tiež močopudne. No a majorán používali už naše babičky proti nadúvaniu a črevným kolikám, bolestivej menštruácii, nechuti do jedla či nespavosti. Ako si pripraviť provensálske korenie doma? Bylinky podľa receptu stačí zmiešať a uskladniť v tmavej uzatvárateľnej nádobe v suchu. Vyskúšajte napríklad zmes provensálskych byliniek s bobkovým listom. Potrebovať budete len dve PL tymianu a rovnaké množstvo saturejky, rozmarínu, bazalky a majoránu. Pridajte ešte jednu ČL šalvie a jednu ČL mletého bobkového listu. Domáca provensálska zmes je na svete! Chcete k nej aj kuchyňu v provensálskom štýle? Pozrite sa, ako vybrať nábytok hoci aj do kuchyne vo francúzskom štýle, a určite si nenechajte ujsť ani nábytok Prešov skúsenosti.